Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineski čelnik započeo posjet Europi

Macron Xija želi odvojiti od Putina, a Xi pak Europu od Washingtona

storyeditor/2024-05-05/PXL_REU_020524_113924409.jpg
Foto: JASON LEE/REUTERS
1/5
06.05.2024.
u 08:18

U sklopu priprema za dolazak Xija u Parizu su se na tajnoj večeri prije nekoliko dana sastali Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

Čelnik azijske supersile Xi Jinping stigao je jučer u posjet Parizu, gdje je započeo svoj šestodnevni posjet Europi, prvi u posljednjih pet godina. Xi stiže u novu, drukčiju Europu, obilježenu posljedicama pandemije koronavirusa, ruskom invazijom na Ukrajinu, ali i strahom od gospodarskog i političkog uspona Kine i svega što dolazi iz Kine, bilo da je riječ o kineskoj potpori Rusiji, suprotstavljanju Sjedinjenim Državama ili jeftinim solarnim panelima i električnim automobilima, kojima je Kina preplavila europsko tržište, dovodeći u pitanje opstanak europske automobilske industrije.

Sve će to biti teme razgovora što će ih Xi u Parizu voditi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a danas će im se pridružiti i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, što znači da ovdje nije samo riječ o francusko-kineskom nego i o europsko-kineskom dijalogu.

Prijateljstvo bez granica

Očekuje se, međutim, da će rat u Ukrajini biti u fokusu pariških razgovora, koji će trajati do utorka, kada Xi nastavlja europsku turneju u Srbiji. Francuski je predsjednik otprilike u ovo vrijeme prošle godine posjetio Xija u Pekingu, otvoreno pozivajući kineskog vođu da "urazumi" Putina i pomogne u zaustavljanju krvoprolića u Ukrajini tako što će nagovoriti Putina da se vrati za pregovarački stol. Čini se, međutim, da Macronova moć uvjeravanja nije djelovala na Xija, premda je Macron kineskog sugovornika tada pokušavao odobrovoljiti čak i kontroverznom izjavom da se Francuska neće uvijek nužno slagati sa Sjedinjenim Državama u vanjskoj politici, aludirajući pritom na Tajvan.

Macron je tada kazao da Europa ne bi smjela sudjelovati u zaoštravanju sukoba u vezi s Tajvanom, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju "trećeg puta" između Kine i SAD-a, tvrdeći da se Europljani ne bi trebali prilagoditi "američkom ritmu ili kineskom pretjerivanju". Iako Kina otvoreno podržava i potiče ideje o europskoj strateškoj autonomiji, na čemu najviše inzistira upravo Macron, s obzirom na to da autonomnija europska politika podrazumijeva i distanciranje od SAD-a, a zabijanje klina u odnosima između Europe i SAD-a jedan je od ključnih ciljeva kineske vanjske politike, Macronove poruke dizajnirane specijalno za Xijeve uši nisu poljuljale "prijateljstvo bez granica" Xija i Putina.

Štoviše, čini se da je to prijateljstvo posljednjih mjeseci dobilo novi zamah. Izvozom tehnologije dvostruke namjene u Rusiju, uključujući i tehnologiju za bespilotne letjelice i projektile, satelitske snimke i alatne strojeve, koja ne predstavlja smrtonosno oružje, ali pomaže Rusiji u obnavljanju vojne opreme, Kina izravno pomaže održavanje ruskog ratnog stroja. Washington je zbog toga nedavno uveo nove sankcije kineskim kompanijama, a Xi će, očekuje se, pokušati odgovoriti europske čelnike da slijede američki put.

VEZANI ČLANCI: 

"Barbarski napad"

U sklopu priprema za dolazak Xija u Parizu su se na tajnoj večeri prije nekoliko dana sastali Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, koji je prošlog mjeseca bio u posjetu Pekingu. Politico piše da je Scholz odbio Macronovu ponudu da sudjeluje u njegovim razgovorima s Xijem, a spominje se i da je Scholz u Pekingu izbjegavao neugodne teme, poput pitanja odnosa Kine prema Ujgurima, premda već i sam Scholzov posjet Pekingu sugerira da je njemački kancelar oprezan prema američkoj politici "obuzdavanja Kine". U Srbiju, najveću kinesku saveznicu u Europi, koja nije u EU ni u NATO-u, Xi stiže točno na 25. obljetnicu bombardiranja kineskog veleposlanstva u Beogradu od strane NATO-a, što će Xi zasigurno iskoristiti kako bi podsjetio da Kina nije zaboravila "barbarski napad" na kineski teritorij, kako su kineski mediji svojedobno nazvali napad koji je Washington proglasio nenamjernom greškom, ali i kako bi ponovno upozorio na opasnost od NATO-a, čijeg se širenja u azijsko-pacifičkoj regiji danas panično boji Kina.

Xi će europsku turneju zaključiti posjetom Budimpešti, što također nije slučajno. Premda je članica EU i NATO-a, Mađarska je jedna od ključnih kineskih saveznica u EU i, baš kao i Srbija, baza velikim kineskim kompanijama za ulazak na europsko tržište. 

>>> FOTO Strašne posljedice velike poplave u Brazilu: Najmanje 37 poginulih, više od 70 nestalih...

storyeditor/2024-05-05/PXL_REU_020524_113924409.jpg
1/20

Komentara 2

TR
trpimir2022
13:52 06.05.2024.

Macron se koprca, pa svašta bunca, on bi s Kinezima, ali protiv Rusa , jer boji se da ga poslije izbora neće biti.

PL
plotto
10:43 06.05.2024.

Fantazije malog Macrona ! Bliže se uskoro izbori u Francuskoj gdje on nema nikakve šanse za pobjedu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije